Zarówno kelner, jak i kelnerka to osoby, które mając bezpośredni kontakt z klientami, są wizytówką danego lokalu gastronomicznego. Dlatego bardzo ważne jest nie tylko ich profesjonalne podejście do wykonywanej pracy. Również istotne jest to, w jaki sposób będą się prezentować i jak będą ubrani.

Dlaczego ubiór obsługi w restauracji jest ważny?

Wiele osób nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, ale wszystko, co się znajduje w lokalu gastronomicznym, począwszy od jedzenia, a kończąc na dekoracjach, elementach użytkowych i obsłudze ma wpływ na to, w jaki sposób dane miejsce jest odbierane. Choć każdy zarządca lokalu gastronomicznego ma dużą dowolność co do serwowanego menu czy wystroju, to w przypadku wyglądu kelnerów i kelnerek przyjmowane są pewne uniwersalne zasady. Ubiór obsługi ma być estetyczny, czysty i dopasowany do charakteru lokalu. Zarówno wygląd, jak i zachowanie kelnera oraz kelnerek mają wzbudzać w gościach zaufanie.

Jaki powinien być ubiór obsługi w lokalu gastronomicznym?

Uniform kelnerski powinien podkreślać znaczenie wykonywanego zawodu, musi być elegancki i koniecznie w klasycznej kolorystyce. Rażące, intensywne kolory nie sprawdzą się zbyt dobrze w lokalach gastronomicznych z wyjątkiem lokali regionalnych, w których obsługa ubrana jest w tradycyjne, charakterystyczne dla danego regionu stroje ludowe.

Ubiór kelnera powinien być schludny, nie może być poplamiony, ani też niedopasowany pod względem rozmiaru (zarówno za duży, jak i zbyt mały nie będą wyglądały za dobrze). Any obsługa należycie realizowała swoje obowiązki, musi być ubrana w uniform kelnerski zapewniający wygodę i niekrępujący ruchów.

Odzież gastronomiczna powinna być dostosowana do charakteru lokalu, podkreślać jego wysoki poziom i wzbudzać pozytywne odczucia w gościach. Dlatego stroje kelnerskie powinny być wykonywane z materiałów wysokiej jakości, które będą dobrze wyglądały i zapewniały komfort niezależnie od warunków pracy.

Najistotniejsze elementy stroju obsługi w lokalu gastronomicznym

Klasyczny uniform dla kelnera składa się ze spodni (u kelnerek jest to spódnica lub sukienka), koszuli oraz budów. Najczęściej odzież jest czarna, jednak coraz częściej można spotkać się z tym, że kolor ten zastępują odcienie grafitu, granatu czy szarości. Koszula w stroju może być biała, najlepiej by miała długie rękawy. Skarpetki oraz buty muszą być kolorystycznie dopasowane do spodni. W trakcie eleganckich przyjęć do stroju obsługi dodawane są elementy garderoby takie jak marynarki, muszki czy krawaty – jeszcze bardziej formalny strój kelnerski będzie podkreślał wagę i elegancję przyjęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *